01/07/2021

(Junior) Consultant

Standplaats Utrecht, 24-40 uur per week

Management Resultants

Wij helpen bedrijven die leveren aan klanten die veelal meer dan €250.000 aan omzet opleveren en waarbij vaak meerdere stakeholders betrokken zijn. In veel gevallen hebben hun klanten een gereguleerd inkoop proces waarbij veel mensen betrokken zijn. En iedere betrokkene heeft zo zijn eigen aandachtspunten en belangen. In zo'n competitief speelveld moet echt alles kloppen wil een order gescoord worden. Vanaf de eerste indruk bij de kennismaking met het merk tot aan de punt op de laatste "i" in het contract moet het commerciële proces helemaal top zijn. Daarover adviseren wij en daarbij ondersteunen wij. Dat doen we vanuit de merken Management Resultants (Strategy Consulting), Sellian (Consultancy en Support voor marketing en sales development) en Tenderbirds (Consultancy en Support bij tenders).

Tenderbirds

In een tender (aanbesteding) komt alles samen. De klant wordt uitgenodigd om een offerte te maken waarbij de partij die -in de ogen van de klant- beste kwaliteit tegen de scherpste prijs biedt de opdracht krijgt. Grote organisaties hebben steeds vaker een professionele inkooporganisatie in huis en schrijven voor wat ze willen inkopen. Een geïnteresseerde leverancier moet zijn aanbod daarop aanpassen. En als de order groot genoeg is kan de klant eisen stellen en is een leverancier bereid om maatwerk te leveren. Onze overheid is bij wet verplicht om alles wat ze inkopen aan te besteden en zetten daarvoor strakke procedures op. Maar ook grote bedrijven hebben zo hun eigen strakke inkoopproces. Tenderbirds helpt bedrijven bij het maken van de winnende inschrijving, de commerciële aanloop daarnaartoe en de voorbereiding daarvan.

Consultant

Als consultant adviseer je over en werk je mee aan diverse tenders voor een breed scala aan bedrijven. En altijd weer gaat het om deals met hele serieuze bedragen. De contractwaarde van een aanbesteding is doorgaans meer dan een half miljoen euro's tot een veelvoud daarvan. Dit is het serieuze werk, dat vraagt om een professionals die weten dat alleen het eindresultaat telt.

In de praktijk betekent dit voor jou dat je soms meerdere aanbestedingen naast elkaar hebt lopen maar je vaak meerdere dagen achtereen je vastbijt in één daarvan. Want je wilt scherp zijn en moet dus focus houden. Want tenders winnen is niet vanzelfsprekend; er liggen meer kapers op de kust. Dus je kunt niet altijd winnen, al wil je dat wel. Maar je weet dat het team dat vaker wint dan de rest uiteindelijk de kampioen is en marktleider wordt.

En jij bent een belangrijke speler in dat team. Je werkt zelfstandig of samen met een van onze senior consultants aan de aanbestedingen en stemt af met onze grafisch ontwerper en andere experts. Maar ook de klant levert input; vaak is het tender team een mix van je directe collega's en met professionals van de klant. En altijd weer is het 20% inspiratie en 80% transpiratie. Tenderen is echt topsport. De deadlines bij een aanbesteding zijn keihard. Een seconde over tijd betekent dat de inschrijving terzijde wordt gelegd en al het werk voor niets is geweest. Ook gemaakte procedurefouten worden bestraft en zullen vaak leiden tot uitsluiting van verdere deelname. Een inschrijving moet én op tijd én 100% conform de vereisten zijn om mee te kunnen dingen. Maar vooral dient het zodanig onderscheidend te zijn dat de opdrachtgever onze inschrijving als beste beoordeelt.

Activiteiten

Iedere aanbesteding is verschillend, en jouw activiteiten zullen dat ook zijn. Dit is een baan vol afwisseling! Bij de ene aanbesteding pak je nagenoeg alles op, bij een andere ben je verantwoordelijk voor een bepaalde activiteit en pakken anderen de rest op. Daarnaast zal je ook andere activiteiten oppakken, zoals het doen van marktonderzoek en het publiceren van allerhande artikelen, het aangaan en onderhouden van relaties met (potentiële) klanten enzovoort. Maar de kern ligt bij het verzorgen van de inschrijvingen bij aanbestedingen.

Analyseren

Doornemen van de gepubliceerde documenten voor de aanbesteding en uitvoering van deskresearch naar relevante achtergrondinformatie van en over de aanbestedende organisatie. Doorgronden van de propositie van de klant en hoe dit past op wat wordt gevraagd.

Adviseren

Je leidt strategische workshops. Je schrijft een onderbouwd bid/no bid besluit en advies over de te volgen inschrijf-strategie, stelt een risico- en kansendossier op en formuleert vragen die gesteld worden aan de aanbestedende dienst en adviseert op basis van de gepubliceerde antwoorden daarop.

Coördineren

Je verzorgt de projectleiding van de inschrijving. Dat betekent dat je ervoor zorgt dat iedereen op tijd de juiste stukken aanlevert voor de procedure en stemt af met (het team van) de opdrachtgever. Je gebruikt daarbij ons online projectmanagement platform Teamwork.

Schrijven

Opstellen en redigeren van plannen en andere vereiste documenten. Je structureert de verkregen input vanuit de klant tot een eerste framework voor de uiteindelijke tekst, vraagt aanvullende input voor de informatie die nog mist en werkt dit in meerdere versies op naar een steeds completer en beter lopende tekst. Je trekt hoofd- en bijzaken uit elkaar en zorgt dat het eindresultaat volledig SMART is. Je houdt dus van klare taal en neemt geen genoegen met vage verhalen en wollige uitweidingen. Je stemt net zolang af met de klant totdat alles in de teksten van de inschrijving haarscherp beschreven staat.

Competenties

Taalgevoel: Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift, goede beheersing van de Engelse taal. Jouw teksten lezen prettig en zijn to-the-point. Je weet telkens weer de essentie van de uitvraag te verwoorden in het best passende antwoord van onze klant.

Winnaars mentaliteit: Als het beter kan dan doen we het beter, en als je kansen ziet voor verbeteren dan kop je die in. En als er zaken zijn die een potentiële bedreiging vormen voor de kans op winst zijn, dan adresseer je die. En als het echt een keertje nodig is ga je door als het af moet, desnoods haal je een keer een avond of een nacht flink door. Alles voor de winnende inschrijving. Die extra tijd haal je daarna wel weer in door uit te rusten en tevreden terug te blikken op weer een heroïsche inschrijving. Maar je maakt van dat overwerken geen gewoonte. Inspanning kan niet zonder ontspanning.

Organisatiesensitiviteit: Je werkt voor veel verschillende klanten; je krijgt jaarlijks een kijkje in de keuken bij tussen de 10 en 25 bedrijven. En ieder bedrijf is anders. Niet alleen in wat ze doen en maken, maar ook in hoe ze gestructureerd zijn en hoe ze met elkaar en met hun klanten en leveranciers om gaan. Wij zijn hun adviseur en worden geacht als relatieve buitenstaander het beste uit ze naar boven te halen en te vertalen naar de winnende inschrijving. Vaak werk je voor een opdracht een paar dagen bij de klant op locatie. Om zo meer gevoel te krijgen bij het bedrijf, om snel te kunnen afstemmen en om de relatie te versterken. Hoe beter we de organisatie aanvoelen, hoe beter we ze van dienst kunnen zijn.

Eigenwijs nieuwsgierig: Ieder bedrijf is vol van zichzelf en vindt zich beter dan de concurrentie. Maar diep van binnen weten ze ook dat ze in enkele zaken nog niet zo goed voor elkaar hebben en op andere echt excelleren. Je bent nieuwsgierig en vraagt door waar anderen uit beleefdheid zouden stoppen met vragen. Jij wil het naadje van de kous weten. Omdat alleen zo je te weten komt hoe we het verschil kunnen maken en de tender kunnen winnen.

Plannen en organiseren: Zoals al genoemd: een aanbesteding is gebonden aan een strak tijdschema. Uitloop is geen optie. En niet alleen jouw agenda is leidend; je werkt samen met anderen die ook allemaal een eigen planning erop na houden. Je wilt niet het overzicht verliezen en dus structureer je de activiteiten in een planning, bewaak je die en stuur je bij waar nodig.

Accuraat en procedureel: Omdat alles moet kloppen check je ook dat alles klopt. Je bent een Pietje Precies wanneer het aankomt op de formele vereisten van de inschrijving en haalt bij twijfel niet in maar zoekt overleg.

Adviesvaardig: Je bent in staat jouw visie en bevindingen zo onder woorden te brengen dat deze relevant is voor de klant en deze dit kan omzetten in acties en/of besluiten. Je begrijpt dat gelijk hebben en gelijk krijgen niet altijd hetzelfde zijn, dat ieder advies pas waarde krijgt in de juiste context en dat de toon de muziek maakt.

Meervoudig intelligent: Je bent meervoudig slim; je hebt een hoog IQ, EQ én SQ. Dat betekent dat je logisch kunt nadenken en complexiteit kunt ontrafelen (IQ). Daarnaast voel je aan en begrijp je hoe mensen in elkaar zitten en ga je daar gepast mee om (EQ) en ben je in staat om verbindend te denken en te reflecteren op jezelf (SQ). Waar IQ op regels is gebaseerd, helpt EQ ons om gepast te handelen binnen de voorgeschreven grenzen van de samenleving, SQ helpt ons de grenzen te verleggen en te veranderen, onze aannames in twijfel te trekken en nieuwe betekenissen te formuleren. Dat is de intelligentie van creativiteit.

Onze eisen en wensen

 • Afgeronde opleiding op minimaal HBO niveau (eis)
 • Minimaal 6 jaar werkervaring opgedaan bij een middelgrote of grote organisatie (wens)
 • Bereid zijn om regelmatig te reizen (eis)
 • Bereid zijn om minimaal 60% van je tijd vanuit ons kantoor te werken (eis)
 • Gevoel voor humor (eis)
 • Ervaring met:
  • aanbestedingen (wens)
  • projectmatig werken (wens)
  • leiden van projecten (wens)
 • Commercieel vaardig (wens)
 • Bedrijfskundig en/of bedrijfseconomisch inzicht (wens)
 • Ervaring met verandermanagement (wens)

Arbeidsvoorwaarden

Als we bij elkaar passen maken we een passende overeenkomst. Eentje die recht doet aan jouw én onze wensen. Want ieder mens is anders en dus hebben we geen standaard aanbod. Maar we betalen in ieder geval een meer dan marktconform salaris. Wat jij bent net als wij bovengemiddeld. Het aantal vakantiedagen stellen we in overleg vast. Wil je meer verdienen dan werk je meer, is vrije tijd voor jou belangrijker dan krijg je meer vrije dagen. We bespreken samen jouw persoonlijke ontwikkeling en daarbij passende opleidingen en budget.

Je kunt bij ons in overleg thuis werken, maar het grootste deel van je tijd ben je op ons kantoor in Utrecht of bij de klant. We bieden een vaste vergoeding voor gebruik van je eigen laptop, telefoon en internet en je krijgt standaard een NS Businesscard waarmee je onbeperkt in Nederland met de trein kunt reizen.

Bedrijfscultuur

We zijn een klein team van gedreven professionals met een sterk ontwikkeld gevoel voor business. Bij ons tref je geen stropdassen en mantelpakjes maar wel ervaring, authenticiteit en een professioneel discours. We maken plezier waar het maar kan maar zijn ook bloedserieus als het erop aan komt. Wij bieden allesbehalve een gespreid bed, wel een omgeving waar heel veel ruimte voor ontwikkeling is. Je doet het niet alleen; jouw collega's zijn er ook. Samen staan we sterker en worden we steeds beter. Wat je nog niet weet vertellen we je, wat je nog niet kunt leren we je en waar je vastloopt helpen we je. Wij verwachten van je dat je om hulp vraagt wanneer dat nodig is en zelf de ander helpt waar en wanneer dat kan.

Kennismaken?

Voor meer informatie kan je bellen met Ernst Wallinga en Jan Bosveld. We hoeven geen sollicitatiebrief met uitgebreid CV van je. Stuur gewoon een korte video naar contact@managementresultants.com waarin je vertelt wie je bent, waar je voor staat en waar je voor gaat, doe er een link bij naar jouw LinkedIn profiel, CV mag er bij, en wij reageren binnen 2 werkdagen terug. Onderdeel van ons selectieproces is dat we referenties checken en een assessment inzetten.

Amsterdam
Zutphen
Groningen

+31 88 626 73 70
KvK 80379516

Postadres:
Oude Wand 39E
7201 LK Zutphen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram